Personal tools
You are here: Home Press and articles Nederlands CommunesPlone : een innovatief project in de voorhoede van de gemeentelijke mutualisering
Document Actions

CommunesPlone : een innovatief project in de voorhoede van de gemeentelijke mutualisering

by Nicolas Bossut last modified 2007-01-30 14:39

Het mutualiseringsproject CommunesPlone wil dezelfde technologieën en methoden gebruiken voor de ontwikkeling van websites en business applications door en voor de gemeenten en de OCMW’s. De gemeenten Andenne, Anderlues, Fléron, Morlanwelz, Sambreville, Seneffe, Trooz en Visé nemen deel aan dit project dat wordt gesteund door de Plone Community België. Het project wordt gesteund door de Waalse Vereniging van steden en gemeenten en het ISIPS (Institut Supérieur Industriel de Promotion de Charleroi - Université du Travail). Joël Lambillotte, IT-verantwoordelijke van Sambreville, stelt het project aan ons voor. (Bron : Dechamps F.R., Een innovatief project in de voorhoede van de gemeentelijke mutualisering, in Citizen-e, sept. 2006)

Dit project is niet bij toeval ontstaan. Het maakt deel uit van een plan dat in 2005 met het RIC (Réseau des Informaticiens communaux et CPAS) werd gestart”, steekt Joël Lambillotte van wal. Zoals altijd is ook dit project ontstaan door een probleem dat moest worden opgelost en door verschillende contacten. De IT-verantwoordelijke van Sambreville moest technologische keuzes maken voor de integratie van processen (workflow) en ging op zoek naar proprietary en open source oplossingen op de markt. “De ‘proprietary’ systemen waren veel te duur en bij ‘open source’ waren de kosten aanvaardbaar, maar er werd geen garantie gegeven voor het resultaat. De traditionele leveranciers leken deze technologieën niet erg goed te beheersen. In theorie beweerden ze dat ze aan de behoeften van de gemeenten konden voldoen, maar op het terrein leken ze geen rekening te houden met de nieuwe eisen van het e-government waarin interoperabiliteit een belangrijke rol speelt.” Joël Lambillotte gaf de moed echter niet op en nam contact op met andere spelers in de open source community, waaronder de Plone Foundation die een systeem voor contentbeheer had ontwikkeld (CMS) gebaseerd op de Zope applicatieserver (eveneens open source). “Met dit systeem kan je complexe business applications ontwikkelen, ook in een web-omgeving. In Sambreville gebruiken we Genero, een (proprietary) taal van de 4e generatie met veel standaarden en interfaces. Plone slaagde voor alle integratietests.” Meer was er niet nodig om ook andere gemeenten en Plone België over te halen tot een co-financiering. In juni 2005 werd de website CommunesPlone.be gecreëerd en op het einde van het jaar worden er opleidingen georganiseerd. Het project komt stilaan op snelheid.

Kracht

De ontwikkelingen zijn gebaseerd op de tools Zope, Plone en de taal Python en hebben betrekking op de volgende applicaties : schepencollege (beheer van de punten, dagorde, notulen, opvolging van de dossiers), beheer van de gemeentelijke telediensten (internetapplicatie). “We gebruiken dezelfde tools en methodologieën, maar het is niet de bedoeling om ex cathedra een oplossing op te leggen. De gemeenten kunnen de applicaties aanpassen aan hun behoeften. We scheiden de inhoud van de presentatie, de kern van de workflow. Dat is de kracht van het project. De filosofie bestaat erin de ontwikkelingsprocedures zoveel mogelijk te vereenvoudigen via een benadering ‘extreme programming’, waarbij alle betrokkenen alleen werden samengebracht op cruciale momenten in het project.” Momenteel testen Sambreville en Andenne de applicatie “college”, die als erg gevoelig wordt beschouwd. Er zijn andere applicaties in ontwikkeling: onlineformulieren in Seneffe, beheer van de inkomende briefwisseling in Fléron, reservatie van zalen in Sambreville... Er werd contact opgenomen met Easi-Wal om projecten en tools zoals on-lineformulieren, cobranding, eID, in CommunesPlone te integreren. Bij het Waalse Gewest wil de DGPL de mogelijkheid bestuderen om een server te installeren voor het hosten van de bronnen en andere tools voor samenwerking (1), “maar verder gaat het niet; wat de ontwikkelingen betreft, blijft het bij algemeenheden,” stelt Joël Lambillotte vast. “CommunesPlone is een innovatief project. Er is tijd nodig, we moeten de behoeften afbakenen, leren in groep te werken en de administratieve en politieke verantwoordelijken van de gemeenten ertoe overhalen de nodige medewerkers ter beschikking te stellen.

Meer informatie vindt u op: communesplone.be en plone.org.

Source

http://www.zeapartners.org/press/nl/communesplone-gemeentelijke-mutualisering