Personal tools
You are here: Home Press and articles Nederlands Zea Partners : ontwikkelaars, maar ook beheerders
Document Actions

Zea Partners : ontwikkelaars, maar ook beheerders

by Nicolas Bossut last modified 2007-01-05 11:46

Enkele maanden geleden werd de open source community Zope Europe Association herdoopt tot Zea Partners. Deze vzw telt momenteel 21 partners en is vastbesloten zijn internationale expansie verder te zetten. Zea Partners neemt deel aan het Qualoss-project dat we elders in dit nummer bespreken. We brachten een bezoekje aan Xavier Heymans, CEO. (Bron : Dechamp F.R., Ontwikkelaars, maar ook beheerders, in Citizen-e, okt. 06)

Xavier Heymans is burgerlijk ingenieur mechanica (UCL, 1989) en beschikt over ruime internationale ervaring in de privésector. Hij is al enkele jaren actief in verenigingen zonder winstoogmerk en het onderwijs. Als CEO van Zea Partners is hij ook betrokken bij de activiteiten van de Plone Foundation. Ter herinnering, Zea werd opgericht door Paul Everitt (medestichter van Digital Creations in 93, de voorloper van Zope) en is een vereniging zonder winstoogmerk van bedrijven gespecialiseerd in ontwikkelingen en diensten in verband met de open source-systemen Plone en Zope (applicatieserver geprogrammeerd in Python door Digital Creation in 98). Zea bestaat onder meer uit de stichters van de open source community’s Zope, Silva en Plone, en een aantal kleine en middelgrote bedrijven uit de hele wereld, zoals het Belgische BubbleNet. Zea groepeert momenteel de competenties van honderden specialisten uit de hele wereld. In Europa worde, Zope en Plone gesteund door meer dan300 ontwikkelaars. De taak van Xavier Heymans bestaat er voornamelijk in het netwerk uit te breiden. Het doel is het ledenbestand uit te breiden tot 35 tegen het einde van het jaar. “De drie laatste KMO’s die zijn toegetreden, bevinden zich in Zuid-Afrika, India en Argentinië”, preciseert Xavier Heymans.

“De partnerschappen concentreren zich op het gemeenschappelijke gebruik van resources in het raam van open source-projecten, onder andere door gezamenlijk te antwoorden op internationale offerteaanvragen,” legt de CEO uit. Het voordeel van deel uit te maken van dit netwerk is niet alleen het gemeenschappelijke gebruik van resources (kennis, ervaring) maar ook het feit dat de ‘slagkracht’ inzakte projectbeheer wordt versterkt. “Zodra je in een bedrijf nieuwe technologieën introduceert, raak je aan de organisatie van dat bedrijf. Nu zijn er in de wereld van open source veel ontwikkelaars, maar weinig projectbeheerders. De open source community beschikt over medewerkers en technologieën van uitstekende kwaliteit. Maar je moet ze ook nog kunnen organiseren. Het is voor KMO’s erg moeilijk om hun ecosysteem in hun eentje te beheren : klanten aantrekken, geschikt personeel aanwerven, projecten beheren, enz. Zea laat hen toe het probleem globaal aan te pakken en deel te nemen aan offerteaanvragen die een geïsoleerde KMO nooit kan binnenhalen. Zea kan optreden als hoofdcontractant.” Zo nam de vereniging deel aan projecten zoals de infrastructuur van Oxfam
International, het UNJLC (Joint Logistic Center), het OS Academy of de NHS (volksgezondheid) in het Verenigd Koninkrijk. “Zea concretiseert het begrip virtueel competentiecentrum waarvan de leden de ‘coopetitors’ zijn.”

De vereniging leeft van haar ledenbijdragen en consultancy-honoraria (projectcoördinatie). De
bezielers zijn momenteel Paul Everitt en Xavier Heymans. Zea wil het team in België uitbreiden om het netwerk te ontwikkelen. Zea neemt onder meer deel aan de Europese projecten Qualoss (gecoördineerd door het Cetic in Charleroi) en Flossmetrics (gecoördineerd door de universiteit Juan Carlos in Madrid). Zea Partners bevindt zich op het kruispunt van de universitaire onderzoekscentra, de open source community en de KMO’s en wil de bedrijven helpen zich te ontwikkelen in een domein met een aanzienlijk activiteitspotentieel.

Bron : Dechamp F.R., Ontwikkelaars, maar ook beheerders, in Citizen-e, okt. 06

Source

http://www.zeapartners.org/press/nl/ontwikkelaars-maar-ook-beheerders