Personal tools
You are here: Home Press and articles Nederlands Qualoss onderzoekt kwaliteit open bron software
Document Actions

Qualoss onderzoekt kwaliteit open bron software

by Nicolas Bossut last modified 2007-01-05 11:42

De onderzoekinstellling maakt kwaliteitsmodellen voor open source (Bron : Volckaert B., Waals centrum onderzoekt kwaliteit open bron software, in IT professional, 2 okt. 2006)

Sinds begin september gaat het Waalse onderzoekscentrum Cetic op zoek naar kwaliteitsmodellen voor open bron software. Aan de hand daarvan zullen bedrijven objectievere beslissingen kunnen nemen bij de keuze van een open bron softwarepakket. Voor dit project, dat bekend staat onder de naam Qualoss, krijgt het centrum ongeveer twee miljoen euro van Europa. "We onderscheiden ons van andere initiatieven door ook de software community zelf onder de loep te nemen," stelt projectleider Jean-Christophe Deprez.

Met dit kwaliteitsonderzoek wil Cetic onder meer de grote kosten counteren die veel bedrijven oplopen doordat ze voor een minderwaardig of ongeschikt softwarepakket kozen. "De verkeerde softwarekeuze kan tot gigantische kosten leiden. Al betekent de keuze voor vrije software natuurlijk niet dat een bedrijf vrij van kosten is', benadrukt Deprez het aloude misverstand dat over vrije software bestaat. Deprez, die zijn doctoraat in de computerwetenschappen behaalde aan de Amerikaanse universiteit van Southwestern Louisiana, wil ook de gebruikers en de open bron gemeenschap zelf bij het onderzoek betrekken. De kwaliteitsmodellen geven aan softwarebedrijven ook de kans om de meest geschikte open bron softwarecomponent te kiezen om verder op te bouwen. Het project beschikt over een totaalbudget van ongeveer 3 miljoen euro en loopt over een periode van 2,5 jaar.

Het Qualoss-project past binnen het zesde Europese kaderprogramma voor onderzoek en bouwt voort op de ervaring die Cetic de voorbije jaren verzamelde op vlak van software engineering. 'Bovendien geeft de Europese steun ons de kans om een netwerk uit te bouwen van uitmuntende experts', vertelt Pierre Guisset, de directeur van het centrum. Naast Cetic, dat als coördinator van Quallos optreedt, wordt ons land vertegenwoordigd door de universiteit van Namen en de bedrijven Zea Partners en Pepite. De overige vier partners zijn afkomstig uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje. Het gaat om het onderzoekscentrum Frauhofer IESE, het bedrijf Ada- Core, het onderzoekscentrum Merit van de universiteit van Maastricht en de universiteit van Madrid.

Source

http://www.zeapartners.org/press/nl/qualoss-onderzoekt-kwaliteit-open-bron-software