Personal tools
You are here: Home Press and articles Nederlands Schoten mist 'closed source' echt niet
Document Actions

Schoten mist 'closed source' echt niet

by xavier last modified 2007-02-07 09:08

Wie smaalt over het kwakkelende opensource-project van de Duitse stad München kan voor een klinkend tegenvoorbeeld dichter bij huis terecht, in Schoten met name. Grote bezieler daar is systeembeheerder Jan Verlinden. (Bron : Grommen S., Schoten mist 'closed source' echt niet, in Datanews, 02.02.07)

"Voor doorsnee overheidsorganisaties zie ik geen domein meer waarin open source tekort schiet tegenover ‘closed source’ software," is de bedenking van Jan Verlinden. Geen halfgare opensource-evangelist, die Verlinden, maar een Microsoft certified systems engineer die wars van enige ideologische voorkeur aan de opensource-weg timmert in de gemeente Schoten (bij Antwerpen). Zijn hoger vermelde citaat kan hij probleemloos staven met de praktijk. In Schoten is zowat alles open source: besturingssysteem, fileservers, firewall, netwerkbeveiliging, voip-telefonie, …

"Momenteel zijn we bezig om geografische informatiesystemen naar open source te migreren," vertelt Verlinden. "Voorts plannen we de migratie van de mailserver. Dat is nu nog Exchange, maar die server moet vervangen worden door een volledig redundant systeem. We gaan dat wel niet allemaal zelf voor onze rekening nemen. We kijken met interesse naar het aanbod van Sun, dan hebben we in één klap ook ondersteuning. Op lange termijn willen we ook ons documentbeheer open source maken, maar dat gaat echt tot op het bot van de werking van iedereen op de gemeente. Toch zijn ook daar al mooie opensource-alternatieven beschikbaar, Alfresco bijvoorbeeld."

Gevoelige kwestie

Naarmate ons gesprek vordert komen tal van voordelen van open source aan bod. "Stabiliteit, veiligheid, integratie, configuratie," somt Verlinden op. "Probeer zulke aanpassingen maar eens in een database van Oracle of Microsoft. Dan moet je een tweede database kopen om alles te testen." Verlinden vindt het kostenelement ook erg belangrijk tegenover de belastingbetaler. "Goed beheer van de stad impliceert ook dat we geen enorme sommen aan licenties uitgeven." Maar ook intern doet werken met open source deugd. "De leercurve van het ict-personeel gaat steil omhoog."

Verlinden zegt te dromen van een onafhankelijk, Belgisch competence center over open source. "Er is behoefte aan onderlinge uitwisseling in België. Bij de vereniging voor ict-verantwoordelijken van lokaal bestuur, ‘V-ict-or’, vindt ik mijn gading niet. Die is al teveel een speelbal van sponsors, waardoor niet vrijuit kan worden gewerkt." Op het goede spoor zit het Waalse-Brusselse ‘communesplones.org’. "Met die community werken we goed samen. Er worden specifiek applicaties voor overheidsbedrijven ontwikkeld en onderling ervaringen uitgewisseld. Toch is het dringend tijd voor een federaal initiatief, de taalbarrière is van geen tel binnen de ict. Ik heb de vraag al eens gesteld aan het kabinet Vanvelthoven, maar die kwestie ligt blijkbaar, door de druk van de grote proprietary spelers, erg gevoelig…"

Meer informatie

  • Een uitgebreide case-studie van het Schotense opensource-project is te vinden op de website van de Europese Commissie
  • Een andere artikel op het CommunesPlone mutualisering project

Source

http://www.zeapartners.org/press/nl/schoten